Emar (MR - Manyetik Rezonans Görüntüleme)
Emar (MR - Manyetik Rezonans Görüntüleme)
Randevu için bizi arayın
Manyetik rezonans görüntüleme son 20 yıldır kullanılan yeni sayılabilecek bir görüntüleme yöntemidir. MR ağrısız ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir görüntüleme tekniğidir. Hasta güçlü bir elektromagnet (mıknatıs) içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın değişik eksenlerde kesitsel görüntüsü elde edilir. Radyolog doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.
MR ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Gerektiğinde alerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. Ayrıca MR ile beyin fonksiyonları da değerlendirmek mümkün olduğunan, ruhsal bozuklukları incelemek için de kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler (3 boyutlu görüntüler, fonksiyonel görüntüler, biyokimyasal incelemeler, anjiografi görüntüleri) elde edebilir.
Son dönemde büyük gelişmeler kat eden MR teknolojisi sayesinde bilgisayarlı tomografi ve diğer radyolojik tanı yöntemlerinin göremediği birçok vaka görüntülenebilir hale gelmiştir. Özellikle nöroloji ve beyin cerrahisi (nöroşirurji ) MR’ı en çok kullanılan tıbbi branşlardır. MR incelemenin sağladığı yüksek yumuşak doku çözünürlüğü sayesinde damar anomalileri, anevrizma (damar baloncuğu), iyi-kötü huylu tümörler ve epilepsi oluşumunda rol oynayabilecek birçok hastalığın tanısını koyabilme mümkündür.
MR ayrıca kas-iskelet sistemi hastalıklarında (ortopedi)da ve menisküs zedelenmeleri başta olmak üzere spora bağlı yada bağlı olmayan gelişen patolojilerde yüksek doğruluk oranında ve noninvaziv (hastaya zarar vermeyen) radyolojik tanı yöntemi haline gelmiştir. Bağ zedelenmeleri, kemik berelenmesi, tendon yırtıkları, bel fıtığı(disk hernisi), kas hasarları gibi birçok hastalıkta yüksek doğruluk oranında tanı koyma olanağı sağlamaktadır. Ayrıca beyinden bacaklara kadar bütün ana atar damarların (arteryel sistemin) görüntülenebilmesi ile kateter anjiografisi olmadan büyük oranda doğru tanı koyabilme mümkündür. Standart tetkiklerin yanında beyin tümörü araştırmasında ve beyin tümörlerini saptamada MR Spektroskopi, beyin omurilik sıvısının akımına yönelik BOS Dinamik tetkik, karotis, aort, alt ve üst ekstremite atar damarlarına (arterlerine) yönelik angio, safra yollarının görüntülenmesinde MR kolanjio, beyin damarlarındaki tıkanıkların erken dönemde tespitinde diffüzyon-perfüzyon incelemeleri yapılabilmektedir. Son yıllarda MR Enteroklizis, MR Ürografi, MR Artro, Meme MR gibi tetikler de yapılmaya başlanmıştır.
Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir. Çünkü MR cihazının mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler, metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden MR tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın.
Son teknoloji, uzman kadro, hızlı sonuç, uygun fiyat. SGK'lı hastalara ücretsiz Pet-ct, dota, psma. Açık emar (mr), tomografi, ultason, mamografi, dijital röntgen, dsa anjiyo, kemik ölçümü ve diğer görüntüleme ve laboratuvar ihtiyaçlarınıza uygun ücret ve çözümler için bizi arayın:
212 2582365
Tunamed